Afecțiuni

[row_12][grid_8]

Adenomul hipofizar

Adenomul hipofizar este o tumoră hipofizară benignă –în marea majoritate a cazurilor- și este cel mai comun tip de tumoră a regiunii selare și paraselare. De asemenea, acesta reprezintă 5-8% din toate tumorile intracraniene. Conform unui studiu recent publicat în literatura de specialitate, prevalența adenomului hipofizar este de 94 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Mai mult >

[separator color=”#bab9b9″ width=”100%” margintop=”0px” marginbottom=”0px” float=”none” style=”solid”][row_8][grid_4]

Cavernomul cerebral

Cavernoamele cerebrale sunt malformații vasculare formate dintr-un ghem de  capilare sanguine adiacente, mari printre care nu există sau există foarte puțin creier. Cavernoamele pot apărea oriunde în sistemul nervos central, deci în creier, dar și în măduva spinării.

Mai mult >

[/grid_4][grid_4]

Glioblastomul

Glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă, dezvoltată din celulele gliale, care sunt celulele de suport ale creierului. Ele au multiple roluri: de a susţine neuronii, de a le asigura aportul de substanţe nutritive şi oxigen, de a izola electric fibrele nervoase şi de protecţie imună şi metabolică.  

Mai mult >

[/grid_4][/row_8]

[blue-bg]

Anevrismul cerebral

Anevrismele cerebrale sunt dilatații anormale ale arterelor cerebrale, ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial. Anevrismele cerebrale sunt de mai multe tipuri: sacular, disecant, micotic și pseudoanevrisme.

Mai mult >

[/blue-bg]

[/grid_8][grid_4][blue-bg]

Malformațiile arterio-venoase (MAV)

MAV-urile sunt o colecție anormală de vase, unde sângele din arterele din creier curge direct în venele de drenaj, fără a avea capilare normale între ele. Sunt prezente la naștere și își pot mări dimensiunile în timp. Au o prevalență de aproximativ 0,14% în populație. Aproape un sfert din MAV-uri sângerează până la vârsta de 15 ani și majoritatea devin simptomatice până la vârsta de 50 de ani. 

Mai mult >

[/blue-bg]

Hidrocefalia

Hidrocefalia este o boală care se caracterizează prin acumularea excesivă de LCR în interiorul cutiei craniene și/sau măduvei spinării. LCR-ul (lichidul cefalo-rahidian) este un lichid produs în mod normal la nivelul unor organe din interiorul creierului și se resoarbe în cea mai mare parte la nivelul meningelui (membrana care protejează creierul și măduva spinării) prin organe specializate ale acestuia. 

Mai mult >

[/grid_4][/row_12]

[row_12][grid_4]

Meningiomul

Meningioamele reprezintă acele tumori care au ca origine meningele cranio-spinal, membrana ce înconjoară și protejează creierul și măduva spinării. Deși cele mai multe nu sunt canceroase, ele pot cauza probleme ca urmare a creșterii lor în volum și prin aceasta a comprimării, deplasării și, mai rar, infiltrării structurilor adiacente…

Mai mult >

[/grid_4][grid_8]

Neurinomul acustic

Neurinomul de acustic este o tumoră benignă care se dezvoltă din teaca de mielină a unuia din nervii vestibulari, din așa-numitele celule Schwann, de aceea denumirea corectă științific este de „schwannom vestibular”. Particularitatea ei este că se dezvoltă într-un spațiu restrâns, în contact cu trunchiul cerebral, cerebelul și cu o parte din nervii cranieni, mai ales nervul acustic și facial, dar și nervul trigemen și glosofaringian, atunci când ajunge la dimensiuni mari. Crescând, neurinomul de acustic deplasează și comprimă aceste structuri, ceea ce determină simptomatologia.

Mai mult >

[/grid_8][/row_12]