FORMAȚIUNE TUMORALĂ NAZOETMOIDALĂ STÂNGĂ – CARCINOM EPIDERMOID SPINOCELULAR INVAZIV

Fig. 7 Fig. 7

Fig. 8 Fig. 8

Pacientul O.G. în vârstă de 57 ani se internează pentru obstrucție nazală persistentă însoțită de rinoree posterioară mucopurulentă.

Examenul clinic ORL și endoscopic cu tija 30° evidențiază la nivelul fosei nazale stângi obstrucția completă în jumătatea posterioară a acesteia printr-o formațiune tumorală slăninoasă, galbenă, friabilă, nesângerândă, cu punct aparent de plecare la nivelul meatului mediu stâng, acoperită de secreții purulente, fără vizualizarea punctului de inserție. Formațiunea protruzionează în cavum, pe care îl ocupă în cvasitotalitate.

În anestezie generală cu intubație orotraheală sub control endoscopic – tija de 0° se observă detaliat formațiunea tumorală ce are punct aparent de plecare la nivelul etmoidului anteroposterior stâng și care invadează jumatatea inferioară a cornetului nazal mijlociu stâng până la nivelul cozii. Recesul sfenoetmoidal stâng este ocupat în totalitate de formațiunea tumorală.

Se practică sfenoidotomie stângă, se aspiră secreție purulentă de la acest nivel, etmoidectomie anteroposterioară stângă, exereza macroscopic în totalitate a formațiunii în bloc cu cornetul nazal mijlociu care este invadat. Datorită volumului tumoral se extirpă formațiunea  transoral prin tracțiunea ei din rinofaringe, se trimite piesa la examen histopatologic.

Se practică meatotomie medie și cura endoscopică a sinusului maxilar stâng, frontomeatotomie stângă.

 

CT PREOPERATOR

Se trimit separat la examen histopatologic fragmente de la nivelul ostiumului sinusului maxilar stâng, recesului frontal stâng, bula etmoidala stângă, etmoid anteroposterior stâng.

Hemostaza patului de implantare a formațiunii cu electrocauter bipolar 50W, lavajul sinusal cu soluție de Metronidazol. Se aplică pe zona de implantare tumorală unguent cu hidrocortizon, tetraciclină, benzocaină și rifampicină.

Hemostaza eficientă, pacientul nu necesită tamponament nazal anterior.

Durata intervenției chirurgicale: 60 de minute. Rezolvare chirurgicală exclusiv endoscopică (optica de 00, 700)

Rezultat Hp: Carcinom epidermoid spinocelular invaziv

Fig. 9 Fig. 9

Fig. 10 Fig. 10

CONTROL ENDOSCOPIC LA 18 LUNI

Fig.11
Fig.11

Fig.12

Fig.12

CT POSTOP LA 2 ANI

Controlul  endoscopic la 3 luni, 6 luni, 1 an, 2 ani și controlul CT la 6 luni, 12, 18 și 24 luni – fără recidivă tumorală.